Wat zijn oesterzwammen?

Oesterzwammen horen bij de productgroep Groente en peulvruchten en is net als andere paddenstoelen een schimmel. De naam hebben ze te danken aan hun oestervormige hoed, die wel 20 centimeter groot kan worden. Naast dat het een super mooi product is om mee te werken en het op veel verschillende manieren gebruikt kan worden zijn deze zwammen met een gezondheidswaarde van 7,1 ook nog eens gezond!

Voedingswaarde_fungifarm

De vegetarische biefstuk!

Door hun stevige en bijna vlezige structuur én door het feit dat ze niet slinken tijdens het bakken, worden oesterzwammen vaak door vegetariërs en veganisten gebruikt als vleesvervangers. In tegenstelling tot champignons zijn ze sponziger, maar ook zachter van smaak en smaken ze zelfs romig en nootachtig. Buiten dat ligt het eiwitgehalte relatief hoog, heeft het een laag vetgehalte en bevat het weinig cholesterol. Ideaal voor bewuste eters! Ze worden gebruikt in vele gerechten, zowel heel als uit elkaar getrokken of verkruimeld. Kijk voor inspiratie even op de volgende pagina!

Hoe groeit het?

Zie je hoe het groeit? In dichte plastic emmers mét een laagje koffiedik en een beetje broed vindt een proces plaats wat er voor zorgt dat het goedje gaat schimmelen. Door de hoge luchtvochtigheid en broeierige ruimte groeien die schimmels uit tot zwammen!

Oesterzwam_fungifarm